Ταξίδια εσωτερικού

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

ΖΑΓΟΡΟΧΟΡΙΑ

 

 

 

2ΗΜΕΡΕΣ ΟΔΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Αναχωρήσεις

30/09/&2/12

 

 

1η ημέρα:  ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ - ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ

Αναχώρηση στις 07:00. από Γιαννιτσά και περνώντας μέσω Εγνατίας από Βέροια, Κοζάνη, Γρεβενά φτάνουμε στα Ιωάννινα όπου θα έχουμε μια σύντομη γνωριμία με την πόλη ( θα κάνουμε μια στάση για να ξεμουδιάσουμε και να πιούμε ένα καφέ στης όχθες της Παμβώτιδας), μετά των καφέ περνούμε την επαρχιακή οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης για να καταλήξουμε μέσα από μια όμορφη διαδρομή της ελληνικής φύσης στην Αρίστη.                                                                                                                                    

Η Αρίστη είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με 650 μ. υψόμετρο, μέχρι και το 1928 το χωριό λεγόταν Αρτσίστα, είναι πνιγμένη στο πράσινο και διαθέτει αρκετά καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά, εκ των οποίων τα περισσότερα με θέα προς την Αστράκα. Στην πλατεία θα βρούμε ταβέρνες, καφενείο, το σχολείο, μία πέτρινη βρύση και την εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χτισμένη το 1718.

Εδώ μπορούμε να απολαύουμε το φαγητό ή των καφέ μας μέσα στην ηρεμία που μας προσφέρουν τα Ζαγοροχώρια.

Αφήνουμε την Αρίστη και παίρνουμε το δρόμο για το Βοϊδομάτη, κατηφορίζοντας συνεχώς ώσπου φτάνουμε στο ποτάμι.

Ο Βοϊδομάτης είναι ένα από τα πιο καθαρά αλλά και από τα πιο κρύα ποτάμια της Ευρώπης, αφού τα νερά του ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού σε περίοδο καύσωνα δεν ξεπερνούν σε θερμοκρασία τους 6°C - 7°C.

Εδώ θα έχουμε χρόνο να απολαύουμε της ομορφιές της Ελλάδος και να βγάλουμε της απαραίτητες φωτογραφίες δίπλα στα τουρκουάζ νερά του Βοϊδομάτη.

Στην συνέχεια αναχώρηση με προορισμό το ξενοδοχείο μας στο Μονοδένδρι, που είναι κτισμένο στο βόρειο άκρο του Ζαγορίου σε υψόμετρο 1060 μέτρων κοντά στον παραπόταμο του Αώου Βοϊδομάτη. Το Μονοδένρι βρίσκεται απέναντι από το Βραδέτο έχει πλάτη στο χάσμα του φαραγγιού του Βίκου, αριστερά του είναι οι πέτρινοι πύργοι της οξιάς, δεξιά ο λόφος και στο βάθος οι πλαγιές της Τύμφης και της Αστράκας. Το όνομά του προήλθε μάλλον από ένα τεράστιο έλατο που βρισκόταν μέχρι το 1840 κοντά στο Ναό του Αγίου Μηνά. Εδώ υπάρχει το μοναστήρι της Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, που ιδρύθηκε το 1412 και βρίσκεται στο χείλος του φαραγγιού του Βίκου από όπου μπορείτε να απολαύσετε μια σπάνια θέα και ένα εξαιρετικό τοπίο, μαζί με το Πάπιγκο, είναι το δεύτερο χωριό που εξασφαλίζει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο φαράγγι.

Στο χωριό επίσης λειτουργεί οικοκυρική σχολή, η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου ιδρύθηκε το 1979, με σκοπό την εκπαιδευτική, πολιτιστική καθώς και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής του Ζαγορίου, γενέτειρας των μεγάλων Εθνικών Ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη.

Σκοπός της Σχολής είναι η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών, που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν. Παράλληλα, όμως, στοχεύει να δώσει στα κορίτσια της ευρύτερης περιοχής επαγγελματική κατάρτιση, σε μία εποχή όπου η ανεύρεση εργασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Επίσης, κατά τη συνήθεια της περιοχής, στο χωριό υπάρχει μια πέτρινη σκάλα που οδηγεί στη Βίτσα. Άφιξη στο ξενοδοχείο τακτοποίηση. Χρόνος ελεύθερος διανυκτέρευση

2ηημέρα: ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ – ΒΙΤΣΑ –ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ – ΚΑΠΕΣΟΒΟ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και χρόνος ελεύθερος για επίσκεψη στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, που είναι από τα αρχαιότερα της Ηπείρου.      

Ένα όμορφο καλντερίμι μας οδηγεί στην είσοδο της μονής που χτίστηκε το 1412 από τον Μιχαήλ,Βοεβόδα. Πρόκειται για πραγματικό μοναστήρι - φρούριο: Καμαρωτή πύλη,

κτίσματα πέτρινα, καλοχτισμένα κελιά, πηγάδι, καταπακτή, κ.λ.π. που σε όλα κυριαρχεί το περίτεχνο χτίσιμο της πέτρας.

Η εκκλησία έχει παλιές τοιχογραφίες, ξύλινο ζωγραφισμένο τέμπλο και τοιχογραφίες. Στην αριστερή πλευρά είναι ζωγραφισμένοι ο κτήτορας Βοεβόδας, η γυναίκα του και η κόρη του Παρασκευή, που κατά την παράδοση, μόνασε εδώ. Το μοναστήρι με τις παράπλευρες

σπηλιές ήταν καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Η ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου και του μοναστηριού, με κορύφωμα τη χαράδρα του Βίκου αποζημιώνει κάθε επισκέπτη.

Στην συνέχεια αφού έχουμε κάνει μια σύντομη στάση για ξεκούραση και καφέ στην πλατεία του χωριού καθώς ανεβαίνουμε από το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής κατευθυνόμαστε με το λεωφορείο στην θέση «Οξιά». Η τοποθεσία «Οξιά» (υψόμετρο 1300μ.) βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό Μονοδένδρι και από το σημείο αυτό μπορούμε να έχουμε μια μοναδική θέα (κατά πολλούς την καλύτερη) προς τη χαράδρα του Βίκου. Η «Οξιά» βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σημείο όπου ο «Μέγα Λάκκος» της Τύμφης συναντά τη χαράδρα και η θέαση της ένωσης των δύο χασμάτων είναι εντυπωσιακή. Μετά το τέλος της επίσκεψης μας στην θέση «Οξιά» Θα κατευθυνθούμε για το χωρίο Βίτσα.

Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 960 μέτρα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής δομής των χωριών της περιοχής με τα αρχοντικά, τα πέτρινα καλντερίμια, τις πολλές εκκλησίες και την πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο, ( 600 ετών ) αναπόσπαστο στοιχείο όλων των πλατειών της περιοχής. Σημαντικά μνημεία είναι ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου (1554), του Αγίου Νικολάου (1619) και των Ταξιαρχών (1607). Από την κεντρική πλατειά του χωριού ξεκίνα μια υπέροχη διαδρομή πεζοπορίας ( για όσους το επιθυμούν )

Βίτσα- Γέφυρα Κόκκορη στο Κουκούλι. Πρόκειται για μια εξαιρετικά εύκολη διαδρομή που καλύπτει μήκος 3 χιλιομέτρων και χρειάζεται περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά. Όπου μέσω της Σκάλας στην Βίτσας θα καταλήξουμε στο γεφύρι του Κοκκόρη στο Κουκούλι. Χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής εκτός από πανέμορφο τοπίο είναι η σκάλα της Βίτσας αλλά και το πέτρινο γεφύρι του Κόκκορη στο οποίο καταλήγει. ( όπου θα έχει πάει να μας περιμένει το λεωφορείο ).

Μετά το τέλος της περιήγησης μας στα πανέμορφα τοπία του Ζαγορίου θα μεταβούμε στο Τσεπελοβο και στο Καπεσοβο, όπου θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για φαγητό και καφέ

Το απόγευμα περίπου στις 18:00 παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Πόλη μας , κάνοντας της απαραίτητες στάσης, αφού πρώτα έχουμε γέμιση το μυαλό και την ψυχή μας με της όμορφες εικόνες της ελληνικής φύσης

  

Τιμή: 70€/άτομο

Περιλαμβάνονται :

 • Μεταφορά με LIMOV.I.PΤουριστικό Λεωφορείο
 • 1 Διαν/ση σε επιλεγμένο ξενοδοχείο στο Μονοδενδρι
 • Πρωινό
 • Δωρεάν διανομή ροφημάτων κατά την διάρκεια του ταξιδιού (νερό, αναψ. κλπ)
 • Free WiFi στο λεωφορείο
 • Εισόδους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
 • Επιπλέον γεύματα, ποτά και οτιδήποτε αναφέρεται σαν προαιρετικό στο πρόγραμμα.
 • Εισιτήρια πλοίων, μετρό, τραμ κ.λ.π
 • Περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδρομής
 • Αρχηγό - συνοδό του γραφείου
 • Φ.Π.Α
 • Ασφάλεια αστικής και ταξιδιωτικής ευθύνης

                  

Δεν περιλαμβάνονται :

 • Εισόδους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
 • Επιπλέον γεύματα, ποτά και οτιδήποτε αναφέρεται σαν προαιρετικό στο πρόγραμμα.

MHTE: 0935Ε60000108300